Перевірка Факту: Велика Британія НЕ повідомляла, що готова ввести флот у Чорне море, щоб деблокувати українські порти

Перевірка фактів

  • Авторство: Lead Stories Staffer
Перевірка Факту: Велика Британія НЕ повідомляла, що готова ввести флот у Чорне море, щоб деблокувати українські порти Припущення

Чи правда, що Велика Британія оголосила про готовність ввести свій флот для розблокування українських портів, оточених російськими кораблями, щоб дати зелене світло експорту продовольства? Ні, це неправда: міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс обговорювала проблему заблокованих українських портів зі своїм литовським колегою Габріеліусом Ландсбергісом, що є прибічником розблокування українських портів та міжнародного морського конвою зерновозів, проте деталей щодо конкретних дій, повідомлень, як саме і коли порти будуть розблоковані, або інформації, пов'язаної з британським флотом, оголошено не було. Британія продовжує всебічну підтримку України, британські посадовці висловлюють стурбованість продовольчою кризою, що назріває, в тому числі через блокування українських портів, з яких здійснюється експорт продовольства на світовий ринок, шукають способи вирішення проблеми та привертають до неї увагу світової спільноти.

24 травня 2022 року у виданні "Одеське життя" з'явилася публікація (архівовано тут) з назвою "Британія готова ввести флот у Чорне море, щоб деблокувати одеські порти", в якій повідомляється про зміст перемовин Великої Британії із союзниками щодо відправки конвою військових кораблів, які би захищали вантажні судна із українським продовольством, що прямують на експорт. При цьому видання посилається на статтю в британській газеті "The Times" під назвою "Royal Navy Could Escort Grain Ships Through Odessa Blockade". Переклад Lead Stories: «Королівський флот може супроводжувати зернові кораблі через блокаду Одеси".

Стаття "Одеського життя" починалася словами:

"Блокада фашистською росією одеських портів у самій Одесі, Южному та Чорноморську загрожує голодом у деяких регіонах світу. Адже морський шлях - основний в експорті українського зерна. Тому країни Заходу розглядають різні шляхи, як допомогти розблокувати порти."

Далі йшлося:

"Про те, що Великобританія веде переговори з іншими дивними західними про введення військових кораблів у Чорне море для надання допомоги Україні в організації експорту продовольства, повідомила британська газета The Times.

У публікації сказано, що Великобританія веде переговори з союзниками щодо відправлення військових кораблів до Чорного моря для захисту вантажних суден, що перевозять українське зерно. Коаліція прагнутиме прорвати російську блокаду за кілька тижнів, надавши «захисний коридор» з Одеси через Босфор."

Так виглядала публікація:

(Джерело: odessa-life.od.ua скріншот 26 травня 202 року 07:05:38 UTC)

Завдяки заголовку та ілюстративному фото військового судна публікація формує думку про надсилання британського флоту до Чорного моря, як про доведений факт.

Аналогічні за змістом повідомлення поширилися у Facebook тут, тут, тут, тут, тут, тут, а також в інших медіа, наприклад, тут, тут, і тут.

Офіційні представники Великої Британії дійсно останніми днями неодноразово висловлювали стурбованість погіршенням стану продовольчої безпеки через війну в Україні загалом.

23 травня 2022 року Том Вудроф, посол Британії в Економічній і соціальній раді Об'єднаних Націй, виступив із промовою на засіданні з ухвалення резолюції про загрози продовольчій безпеці. Він вказав на те, що російське вторгнення в Україну загострило ситуацію, тому десятки мільйонів людей опинилися на межі продовольчої небезпеки.

24 травня 2022 року в інтерв'ю на ранковому шоу Sky News секретар транспорту уряду Великої Британії Грант Шеппс поділився інформацією, що Британський уряд проводить консультації із українськими колегами щодо логістичних можливостей доставки українського зерна споживачам в інших країнах. На прохання журналістки Кей Берлі прокоментувати припущення ЗМІ щодо відправки британських кораблів для супроводження зерновозів Шеппс відповів (переклад Lead Stories):

"Перевезення зерна морем сильно ускладнюється через мінування в районі Одеси".

Також він сказав, що шукати шляхи доставки продовольчих запасів з України дуже важливо, тому що (переклад Lead Stories):

"Голод, викликаний нестачею зерна та продовольства через вторгнення в Україну, може спричинити більше смертей, ніж сама війна."

Того ж дня ця цитата широко розійшлася в ЗМІ.

23 травня 2022 року Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс взяла участь у зустрічі зі своїм колегою з Литви Габріеліусом Ландсбергісом у Вільнюсі, під час якої, судячи із твіта Ландсбергіса, були підняті питання продовольчої кризи, блокади морських портів України. Того ж дня Ландсбергіс у своєму Twitter повідомив (переклад Lead Stories) :

"Чудова зустріч зі справжнім другом Ліз Трасс. Повна згода щодо необхідності допомогти Україні досягти повної перемоги. Висвітлювали продовольчу кризу, викликану російською блокадою Одеси, і необхідність посилення безпеки східного флангу НАТО, включаючи передову оборону на Балтиці."

Так виглядав твіт:

(Джерело: Twitter скріншот 26 травня 2022 року 09:11:31 UTC)

Напередодні, 22 травня 2022 року у виданні The Hill в статті під назвою (переклад Lead Stories) "Ми повинні допомогти Україні, щоб уникнути глобальної продовольчої кризи, поки не стало надто пізно" Габріеліус Ландсбергіс поділився із суспільством власними ідеями щодо можливих шляхів розблокування українських портів. Зокрема він зазначив (переклад Lead Stories):

"Країни, які вважають глобальну продовольчу кризу, що насувається, серйозним викликом -- і які не вірять в те, що Росія повинна мати право відрізати Україну, і в те, що Росія повинна отримувати прибуток від підвищення цін на власний експорт зерна для фінансування вбивства українців -- повинні гарантувати безпечний прохід кораблів з Одеси через Чорне море до Босфору. Так, для цього може знадобитися військово-морська присутність, щоб гарантувати, що цивільні кораблі, які перевозять зерно, не будуть атаковані російським Чорноморським флотом і що російські кораблі не рухатимуться по коридору, щоб взяти Одесу. І так, ми також повинні переконатися, що Україна має ракети середньої дальності, які зможуть продовжувати захищати Одесу від російського нападу.

Але це не військові заходи, і це не ескалація, а гарантія постачання продовольства. Якщо ми серйозно ставимося до запобігання кризі, це те, що потрібно зробити. Одесу треба відкривати. Українське зерно має текти. Не можна дозволити Росії морити світ голодом, щоб задушити Україну."

Сама Ліз Трасс, оцінюючи результати перемовин з литовським колегою, висловилася у своєму Twitter так:

"Велика Британія, Литва, NATO є союзниками і волелюбними демократіями. Я зустрілася з міністром закордонних справ Ландсбергісом, щоб підписати спільну декларацію для посилення нашої безпеки та торговельних зв'язків, а також щоби підтвердити нашу єдину позицію проти глобальних агресорів."

Так само і в офіційному звіті британського уряду щодо результатів цієї зустрічі, в підсумковій прес-конференції представників Литви, Великої Британії, Естонії та Латвії за результатами спільних консультацій у Вільнюсі ніякої конкретної інформації щодо ухвалення плану дій, запропонованих Габріеліусом Ландсбергісом та участі у ньому британського флоту немає. Також на офіційному сайті британського уряду наразі не міститься ніякої іншої інформації щодо цього питання так само, як і висловлювань британських офіційних представників.

Lead Stories перевіряють інші суперечливі твердження, пов'язані з війною Росії проти України 2022 року. Ці матеріали можна знайти тут.

About us

International Fact-Checking Organization

«Lead Stories» це веб-сайт, що знаходить та перевіряє матеріали у засобах масової інформації, які вводять в оману та не відповідають дійсності.
Знайшли інформацію? Поділіться з нами!.

Lead Stories це:


Слідкуйте за нами у соцмережах

Найпопулярніші

Останні

Share your opinion